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AUSPI'S Response to the TRAI consultation paper No. 5/2017 on 
Network Testing before Commercial Launch of Services 

Q1. Should a TSP be allowed to enroll subscribers as test users and in such case, 
should there be any restrictions on the number of test SIM cards and the 
period of such use? Please justify your response. 

AUSPI's Response: 

(i) At the outset, we would like to submit that there is a need to 
distinguish a new TSP commencing commercial operations, from an 
Existing TSP provisioning only additional services for its existing or 
new users/ subscribers. Requirements of an existing TSP would be 
very different than the requirements of a new TSP from testing 
perspective and hence should not be linked with the issues raised in 
this Consultation Paper for Network Testing by a new TSP. 

(ii) For a new TSP, provision of Test SIM cards that are issued for service/ 
network testing purposes is already there and is also in practice, 
however, at present, issuance of such cards is limited only to the 
employees and business partners of the TSP. 

(iii) In case such test cards issued to employee and business partners are 
not in sufficient number to provide meaningful feedback of its 
service/network, TSP may be allowed to enroll additional subscribers 
as test users. However, at any particular point in time, total active test 
SIMs including all categories· should not exceed the prescribed limit. 

(iv) To keep a check on any misuse of such test cards and avoid any affect 
on other TSP' s networks and services, a reasonable limit on number of 
test SlM/ Users should be prescribed for the test period. The period 
of testing should not be more than Three (03) months. 

Q2. To clearly differentiate test phase from commercial launch, which of the 
options discussed in Para 1.12 would be appropriate? Please provide 
justification. Please explain any other method that, you feel, would be more 
appropriate. 

& 
Q3. Do you agree that the provisions discussed in Para 1.13 viz. information to 

the subscribers about test SIM being temporary etc., should be put in place 
for the TSP testing its network involving test users/suvscribers? Please 
::mggc!Jt other provicionc which chould bomcmdatod during tost phacc? 
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AUSPI' s Response: 

1. We agree that providing full-blown services during test phase may have 
implications on the IUC, Pricing, Reporting, QoS and other regulatory 
aspects. We would like to make following suggestions to deal with such 
issues: 

\ 

a. A TSP should not be allowed to impose any kind of charging/tariff 
on users during testing period and various obligations such as QoS, 
regulatory reporting etc should be waived off during the period. 

b. Limit on number of active test SIMs and the time-period of testing 
needs to be prescribed (see our response to Ql above) to ensure 
bonafide use of such test cards. With this in force, there is no need of 
limiting testing only to a smaller geographical area of an LSA as 
suggested by TRAI in para 1.12.e. 

c. Period of testing and terms & conditions of usage and disconnection 
should be transparently communicated to the test user at the time of 
enrollment itself. 

d. Test SIM Cards should not be allowed to be continued after 
commencement of commercial services by the TSP. 

e. A temporary number series in smaller chunk as suggested by the 
TRAI in para 1.12.c and 1.12.d for testing purpose may be issued 
which will further ensure that test SIMs and Users are not converted 
to commercial users. Being a separate number series, identification of 
such numbers will also ease and resolve vanous mter-operator Issues 
including MNP, billing etc. 

Q4. Is there a need to have a defined time line for testing phase i.e. period beyond 
which a TSP should start offering commercial services? If yes, what should 
be the timeline? Please justify your response. 

AUSPI's Response: 

Yes, as already suggested above, a timeline should be defined for testing 
phase subsequent to which commercial services can be commenced by a 
TSP. Time period for testing should not be more than 3 Months. 
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QS. In case enrolling of subscribers as test users before commercial launch is 
allowed, whether subscriber related conditions and regulatory reporting 
requirements laid down in the license, be imposed for the test subscribers 
enrolled before commercial launch? Please provide justification to your 
response. 

AUSPI's Response: 

We suggest that the testing phase of TSP should not be subject to any 
regulatory and financial obligations except the requirements of Law 
Enforcement Agencies and Subscriber Verification for activation of a 
connection. 

Q6. Should test users/subscribers of such licensees be given the facility of MNP? 
Phmifl juitify your amrwflr. 

AUSFl's Response: 

(i) MNP facility cannot. be extended to test users as this being a facility 
opted by subscriber mainly for commercial or quality of service related 
considerations. 

(ii) Further, allocation of dedicated temporary number resource is 
suggesb!d for testing (please refer our response to Q1 & Ql above) 
which is returnable to DoT after the testing phase is completed, 
facilities such as MNP cannot be allowed for such numbers. 

Q7. If there are any other issues/ suggestions relevant to the subject, stakeholders 
may submit the same, with proper explanation and justification? 

AUSPI' s Response: 

Network Testing by Licensee or prior approval from Licensor should not be 
made mandatory before commercial launch of services or products and the 
same should be left to the discretion of the TSP. This will avoid unnecessary 
delays in launch of services. 

As already suggested above, there is a need to distinguish a new TSP 
starting commercial operation, from an existing TSP provisioning only 
additional services for its existing or new users/ subscribers. Requirements 
of an existing TSP would be very different than the requirements of new TSP 
from testing perspective and hence should not be linked with the issues 
raised in this Consultation Paper for Network Testing by a new TSP. 

************************ 
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