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RESPONSE BY DISH TV INDIA LTD TO THE CONSULTATION PAPER ON
ISSUES RELATED TO AMENDMENTS TO THE INTERCONNECT
REGULATIONS APPLICABLE FOR DIGITAL ADDRESSABLE CABLE TV
SYSTEMS AND TARRIFF ORDER APPLICABLE FOR ADDRESSABLE
SYSTEMS:

A. Issues related to amendments to the Interconnection
Regulations applicable for Digital Addressable Cable TV
Systems.

Carriage fee

(1) Whether the following proviso should be introduced in the clause 3(2)
of the interconnection regulations for DAS and the clause 3(5) of
interconnection Regulation for DAS should be deleted.

“provided that the provisions of this sub-regulation shall not apply in

the case of a multi-system operator, who seeks signals of a particular
TV channel from a broadcaster, while at the same time demanding
carriage fee for carrying that channel on its distribution platform.”.

(2) If no, the reasons thereof.

Dish TV Response

(i) The existing provisions of Interconnect Regulations already

mandate that in case the distribution platform invokes the
“must provide” provisions contained in clause 3.2 of the
Regulations, it is prohibited from demanding the carriage fee
to carry the said channel.
It is a natural corollary that for channel which is being
demanded by the platform why will the channel be paying the
carriage fee? It is contradictory to assume that the platform
will seek the channel also and will demand the carriage also
simultaneously.

We are of the opinion that the carriage fee is a matter of
commercial negotiations between the distribution platforms
and the Broadcaster which does not have an impact on the



(ii)

(iii)

subscribers and accordingly the same should be left between
the Broadcasters and the platform to finalise.

It may be mentioned as an argument, that due to the
demand of the carriage fee the MSO may try to deprive the
subscribers of viewing their favourite channels because of
stipulation of carriage fee, is completely unsustainable.

Accordingly, there is no justification for imposing any kind of
restriction on carriage fee in digital addressable platforms. In
view of the high cost involved in distribution of the channels,
it is suggested that the Carriage/placement fee should not be
regulated and it should be left for the market forces to
determine and decide.

If the content provider and the DTH operator agree through
mutual negotiations for payment of carriage fee/placement
charges or technical cost for carriage of the channels, there
cannot and should not be any objection. It is purely a matter
in the private contractual domain and no regulatory
intervention is called for.

However, in order to create a transparent mechanism even
in the carriage fee domain in digital addressable systems, we
are of the view that certain stipulations are required to be
incorporated in the Regulations. The contracts/agreements
for carriage/placement fee between the broadcasters and
distribution platforms including with MSOs and DTH
operators be brought under the regime of Register of
Interconnection Regulations thereby creating the obligations
on broadcasters and distribution platforms for filing these
contracts/agreements with TRAI.



Minimum Channel Carrying Capacity of 500 Channels for MSOs

(3) Whether there is a need to specify certain minimum channel carrying
capacity for the MSOs in the interconnection regulations for DAS.

(4) If yes, what should be the different categories (example
cities/town/rural area) of areas for which minimum channel carrying
capacity should be prescribed and what would the capacity for each
category.

Dish TV Response

Each MSO - National or Regional operates in its own
specific markets and thus understands the market
requirements regarding the type,genre and how much
channels are required to carry to serve the market it caters
to It may be mentioned that specifying a minimum
number of channels first of all will need a proper basis
and criteria on which that number is being suggested or
specified, which is difficult to establish.

It is a matter of fact that today each subscriber has a choice
of 6 paid DTH platforms, DD Direct, at least two MSO and
the platforms like OTT and IPTV are gaining foothold very
strongly. Soon there is likelihood of 4G or LTE platforms
available to the subscribers. There is no case of restriction
on the choice to the subscribers today. Thus we are of the
opinion that there is no need to specify the minimum
number of channels to be carried by a MSO.

Specifying a number of channels to be carried will put the
DTH services at an disadvantage vis a vis cable services as
DTH is constrained by the satellite capacity it has and one
platform has to cater on national level. Unlike MSOs, DTH
has to cater to the requirements of all their customers
from different regions. Given the capacity constraints
faced by DTH due to non-availability of satellite



transponders, the DTH service providers will be on a non
level playing field

We are of the view that it should be left to the respective
platforms to decide the number of the channels to be
carried and the composition of those channels

Placement Fee

(5) Whether there is a need for regulating the placement fee in all the
Digital Addressable Systems. If so, how it should be regulated. The
stakeholders are requested to submit their comments with
justifications.

Response:

In view of the high cost involved in distribution of the
channels, it is suggested that the placement fee should
not be regulated and it should be left for the market
forces to determine and decide.

If the content provider and the DTH operator agree
through mutual negotiations for payment of carriage
fee /placement charges or technical cost for carriage of
the channels, there cannot and should not be any
objection. It is purely a matter in the private
contractual domain and no regulatory intervention is
called for.

However, in order to create a transparent mechanism
even in the carriage/placement fee domain in digital
addressable systems, we are of the view that certain
stipulations are required to be incorporated in the
Regulations. The contracts/agreements for
carriage/placement fee between the broadcasters and
distribution platforms including with MSOs and DTH



operators be brought under the regime of Register of
Interconnection Regulations thereby creating the
obligations on broadcasters and distribution platforms
for filing these contracts/agreements with TRAL.

Further, the distribution platforms viz. MSO (digital
addressable cable), DTH etc. be also brought under the
purview of RIO Regulations on the lines of RIO
published by Broadcasters for subscription of their
channels. In other words, these distribution platforms
should publish the Reference Interconnect Offers
(RIOs) specifying the terms & conditions including
commercial terms for the carriage/placement of the
channels (Basic Tier, LCN Nos. etc) on non-
discriminatory basis.

B. Issues related to amendments to the Tariff Order applicable for
Addressable Systems.

Twin conditions at retail level

(6) The stakeholders are requested offer their comments on the following
twin conditions, to prevent perverse a-la-carte pricing of the pay
channels being offered as part of the bouquet(s).

“a. The ceiling on the a-la-carte rates of pay channels forming part of
bouquet(s) which shall not exceed three times the ascribed value# of
the pay channel in the bouquet;

b. The a-la-carte rates of pay channels forming part of bouquet(s) shall
not exceed two times the a-la carte rate of the channel offered by the
broadcaster at wholesale rates for addressable systems.

#ascribed value of a pay channels in a bouquet is calculated in the
following manner:



1. Proportionate Bouquet Rate for pay channels [A]=
Bouquet Rate x (Sum of a la carte rate of Pay channels)/(Sum of a la carte
rate of Pay channels+ Total no of FTA channels x factor*)

2. Ascribed value of a pay channel in a bouquet = [A] x a-la-carte rate of a
pay channel/ (sum of a-la-carte rate of all the pay channels)
*factor=1 if uniform rate of free-to-air channel is less than or equal to

Rupees three. The factor = uniform rate of free-to-air channel/ 3, if the
uniform rate of free-to- air channel is greater than Rupees three.”

Dish Response

The proposed amendments suggested by the TRAI to the twin
conditions have not taken into account that the bouquets
offered may consist of both free to air and pay channels. It has
not addressed the issue of a situation on what happens in the
event service providers offer bouquets of only free to air
channels.

In arriving at this formula was that they were assuming that
the a-la-carte rates of all channels offered by a broadcaster is
uniform.? In reality this is not true. The rates of channels differ
and there is no uniformity in the rates being offered. The
service provider has to take into consideration the rates at
which he gets the channel from a broadcaster before arriving
at an a-la carte rate of that channel for a subscriber.

Under the proposed formula, for a same channel there can be
multiple rates as there are multiple bouquets being offered by
service providers and thus for each channel there can be
multiple ascribed value of the channel. The
suggestion given will also confuse the subscriber as for the
same channels there will be multiple rates amongst the
service providers. Thus, in our view the concept of ascribed
value is neither practicable nor viable and should not be
taken into consideration while arriving at retail rate on ala-
carte basis.



The packaging has worked till now successfully and there
seems to be no need to get into the ala carte pricing by the
Authority. However still in case Authority wishes to stipulate
some basic parameters, then the offering of the ala carte by
the platform should be linked to the offering of the ala carte by
the broadcasters. We will suggest that the channel in ala carte
offering by the platform should not be priced more than the
three times the rates by the broadcasters subject to the
minimum pricing of FTA channel so as to also cover the cost
of encyrption, SMS & other distribution costs.

This will ensure that across the platforms the ala carte
offering rates ceiling will remain same, this will not cause any
ambiguity/confusion in the mind of the subscribers and will
make the administration easy for the platforms in case of
change of packages etc.

Dish TV will also like to mention here that each request made
for addition or deletion of the channel or product has a cost to
the service platforms. While making some basic guidelines on
the provision of the ala carte channels those costs needs to be
taken care of. Costs like the call in to the call centre, the
processing costs, the bandwidth costs , conditional access
costs are the factors which are required to be taken into
consideration while arriving at the a-la-carte rate of the
channel at the retail level.

We would also like to mention that this provision of ala carte
will also be confusing the consumer who is just taking on the
digital regime as he will have to go through the list of the
channels, pick the channels he wishes to subscribe and then
convey the same to the recharge point or the call centre where
the same will have to be processed.

In our view the current regime of offering the services in the
packs has been working well and any aberration has been
taken care by the market forces. The consumers today having



a choice of multiple DTH service providers, digital cable, IPTV
and very soon OTT will be protected from any adverse
offering by any service provider.

Minimum Subscription Period

(7) The stakeholders are requested to offer the comments, if any, on
the proposed deletion of the word ,,pay* in clause 6 and 6(2) of the
principal tariff order dated 21.07.2010.

Dish Response:

We recommend that the word “Pay” be deleted from
clause 6.2 of the tariff Order of 21.7.2010. As there are
bouquet which are a mix of pay and free to air channels.

In case the consumer chooses to select only FTA channels
in his ala carte offering then too it will be required that he
continues to subscribe to the services for a minimum
period.

Freedom to choose the channel(s) on a-la-carte and/or bouquet(s)

(8) The stakeholders are requested to offer their comments, if any, on the
proposed inclusion of the following provision after sub-clause 6(4) in the
tariff order dated 21.07.2010, as amended.

“It shall be open to the subscriber of the addressable systems to subscribe

to one or more pay channel or only free to air channels or only pay
channels or pay channels and free to air channels.”

Dish Response:

The service providers offer consumer a wholesome mix of
channels which have the channels as their linguistic and
regional requirements and are available at various price
points to meet the requirement of all.

In case a consumer chooses to subscribe to a particular
package he is assumed to be doing so after going through the
composition of the package and then should not be insisting



that he wants only specific channel from those packages. In
case he wishes to watch only specific channels then he has
the option to go to the ala carte choice and be there for the
minimum period as prescribed by the service providers.

Offerings of Bouquet(s) of channels which require special Set Top Boxes
(STBs) such as High Definition Television (HDTV) or Three Dimensional
Television (3D TV) channels etc.

(9) Whether the channels that require special type of STB be offered
only on a-la-carte basis or as part of separate bouquets that consists of
only those channels that require a particular type of specialised STB.

Dish Response:

The channels which require specialised Set Top Boxes such as
HD Channels or 3D channels can be offered by the service
provider based on its business model. However it is important
that now since the number of such channels are increasing, it
will be in the consumer interest that the prices of such channels
are also looked into as certain broadcasters/content distributors
are pricing the channel or the event in an arbitrary manner to
force the service providers to do a fix fee deal with the
Broadcasters.

The services providers should have the freedom to form the
bouquet for these channels as per their business requirements
and as mandated for the SD channels, these channels also be
offered in the ala carte manner with the same condition of the
pricing that it should not be more than the three times of the
price of the channel by the broadcasters. This will ensure that
the channel is priced by the broadcaster in a realistic manner.



