
 
 

 
 

MTNL/RA/TRAI CP on printed bills to consumers/2018 
Dated 10.12.2018 

 

 
 

To, 

The Advisor (F&EA-I) 
TRAI, New Delhi 

 
 
Sub. : TRAI Consultation Paper dated 15.11.2018 on “Review of extant 

provision for sending the printed bills to consumers of landline and 

Postpaid Mobile subscribers”. 

 
TRAI issued a consultation paper on 15.11.2018 on the aforesaid subject 

and asked the various stakeholders to comment on the issues involved in the 

consultation paper. In this reference the following comments are submitted for 
consideration: 

 

Q. 1. As per the extant provision of TTO (46th Amendment), provision of hard 
copy of the bill or printed copy of the bill to postpaid subscribers is mandated 

as a default option. Is there a need to change the extant default option, i.e., 
provision of paper bill without any charge to postpaid subscribers of Wire line 
and (ii) Mobile services? Kindly support your answer with rationale. 

 
MTNL COMMENTS:  In today’s world, the Information technology has become 

easily accessible to all human strata. Therefore the technology must be adopted 
and dependence upon the natural resources should be restricted, wherever 
feasible.  Further it will also help in preservation of environmental scenario in 

our country. 
 
For all the reasons mentioned under chapter 2 of the consultation paper 

including the reason of supporting of GoI Digitization initiatives, MTNL 
supports review of the regulatory mandate for providing printed bills and 

suggests that the default provision should be upgraded to e-bill/m-bill. 
 
Further the final choice should be left to the subscriber, otherwise the TSPs 

may also issue printed bills as per their requirement depending upon customer 
profile, customer requirements, technical feasibility and market dynamics. The 



subscriber may submit their choice to their TSP either at the time of enrolment 
of service, or at any other instance.  

 
Furthermore, the regulatory mandate should be limited to necessitating the 

provision of printed bills,  if opted so by the subscriber. 
 
Q. 2. As against the existing practice of issue of printed bill to postpaid 

subscribers of (i) Wireline and (ii) Mobile service, unless a subscriber opts for 
electronic-bill (ebill), should e-bill now be made the default option? And if so, 
why? 

 
MTNL COMMENTS: For the reasons, mentioned under Q1 above, MTNL 

supports that e-bill/m-bill should be default option, unless subscriber opts for 
printed bill or the TSP decides to provide printed bills to particular subscribrs. 
 

Q. 3. If e-bill is made default option then how the bills would be made available 
to postpaid subscribers of (i) Wireline and (ii) Mobile services with (a). 

Subsribers of Feature phones and (b). Subscribers who do not have e-mail 
facility. 
 

MTNL COMMENTS: As already mentioned under the consultation the bills 
may be forwarded at the registered email or mobile numbers/ Apps. Further, 
the descriptive bill/detailed bills may be obtained by the subscribers from the 

respective customer care centre of TSP, if so required. 
 

Susbcribers providing their mail account can be sent “e-bill”. Sharing of 
complete bill information, i.e. Segment-wise usage (in case of mobile services) 
and details of Meter reading, other perenial charges etc. will be too complicated 

to provide on feature phones. This can be properly provided on “e-bill” or “hard-
copy” of the bill which should be the obligation of the susbcriber to take it 
directly from web or obtain a copy from the TSP's Customer Service Center.  

Otherwise the TSP may also supply the same through existing conventional 
modes.  

 
 
Q. 4. If a subscriber opts for e-bill and requests for change the option to 

printed bills, will there be a charge for providing the printed bill? Kindly provide 
reasons for your answer. 

 
MTNL COMMENTS:  The issue may be left for forbearance and be decided by 
the market forces. However, as mentioned above the regulatory mandate 

should necessitate the issue of printed bill to the subscriber if opted so by the 
subscriber.  
 

 



Q. 5. What could be the safeguards for subscribers who do not wish electronic 
bills and prefer to get printed bills? 

 
MTNL COMMENTS: As mentioned above the regulatory mandate should 

necessitate the issue of printed bill to the subscriber if opted so by the 
subscriber.  
 

 
Q. 6. TRAI has mandated specified set of information to be printed on bills to 
postpaid subscribers. If the printed bill is not issued, then how the specified set 

of information will be conveyed to subscribers? Should the same be mandated 
for e-bills also? Kindly support your comments with justification. 

 
MTNL COMMENTS: Yes, the same may be mandated to be provided on the e-
bill, as well as website of the TSP. 

Further, in the changed scenario when the “hard-copy” is made available only 
against specific request, a separate mailer (physical or electronic) is suggested 

to keep the subscribers apprised of the various TRAI notified requirements and 
its related changes, on quarterly basis and only when there is some new 
notification from the TRAI. Each subscriber is already provided with the TRAI 

notified informations in the “welcome kit” and this is recommended for 
continuance, as it is. 
 

 
Q. 7. Any other issue relevant to the subject discussed in the consultation 

paper may be highlighted. 
 
MTNL COMMENTS: No comments. 

 
 (Darshan Lal) 
DE(RA&C),CO 


