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Reliance Communications Limited’s Response to Consultation Paper on 
“Network Testing before Commercial Launch of Services” 

 
Executive Summary: 
 
A. Network Testing before commercial launch of services or products should not be 

made mandatory and should be left to the choice of the TSP. 
 

B. Requirements of an existing TSP provisioning only additional services would be very 
different from the requirements of new TSP from testing perspective and hence 
should not be linked with the issues raised in this Consultation Paper for Network 
Testing requirements of a new TSP. 
 

C. A new TSP intending to launch commercial services may be allowed to enroll 
subscribers as test users in case test SIM cards already issued to Employees and 
Business Partners are not in sufficient numbers to provide meaningful feedback of its 
service/network. 

 
D. Test SIMs should not be allowed to be continued after commencement of Commercial 

services. 
 

E. TSP should not be allowed to impose any charging/ tariff on users during test phase. 
 

F. Temporary number resources should be allocated in small chunks to the TSP 
undertaking testing which needs to be returned to the DoT after testing phase is over. 
 

G. Limit on number of active test SIMs/Users at a time should be prescribed as 1 Lakh 
per LSA. 

 
H. Time period for testing should not be more than Three (03) months. 

 
I. Test phase of TSP should not be subject to any regulatory and financial obligations 

except the requirements of Law Enforcement Agencies and Subscriber Verifications. 
 

J. MNP facility should not be allowed for test users. 
 
Our Question-wise response is as under: 
 
Q1. Should a TSP be allowed to enroll subscribers as test users and in such case, 

should there be any restrictions on the number of test SIM cards and the period of 
such use? Please justify your response. 
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 RCOM’s Response: 
 
1. At the outset, we would like to submit that there is a need to distinguish a new TSP 

commencing commercial operations, from an Existing TSP provisioning only 
additional services for its existing or new users/subscribers. Requirements of an 
existing TSP would be very different than the requirements of new TSP from 
testing perspective and hence should not be linked with the issues raised in 
this Consultation Paper for Network Testing by a new TSP. 
 

2. For a new TSP, Provision of Test SIM cards that are issued for service/ network 
testing purposes is already there and is also in practice however at present issuance 
of such cards is limited only to the Employees, business partners of the TSP. 

 
3. In case such test cards issued to Employee and business partners are not in 

sufficient number to provide meaningful feedback of its service/network, TSP 
may be allowed to enroll additional subscribers as test users. However, at any 
particular point in time, total active test SIMs including all categories should not 
exceed the prescribed limit. 

 
4. To keep a check on any misuse of such test cards and avoid any affect on other 

TSP’s networks and services, limit on number of test SIM/Users should be 
prescribed as 1 Lakh / LSA and the period of testing should not be more than 
Three (03) months. 
 

Q2.  To clearly differentiate test phase from commercial launch, which of the options 
discussed in Para 1.12 would be appropriate? Please provide justification. Please 
explain any other method that, you feel, would be more appropriate. 

& 
Q3.  Do you agree that the provisions discussed in Para 1.13 viz. information to the 

subscribers about test SIM being temporary etc., should be put in place for the 
TSP testing its network involving test users/subscribers? Please suggest other 
provisions which should be mandated during test phase? 

 
 RCOM’s Response: 
 

1. We agree that providing full-blown services during test phase may have implications 
on the IUC, pricing, Reporting, QoS and other regulatory aspects. We would like to 
make following suggestions to deal with such issues: 
 
a. A TSP should not be allowed to impose any kind of charging/tariff on users 

during testing period and various QoS obligations & regulatory levies/costs 
including payment of IUC to other TSPs should be waived during the period. 
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Needless to mention, we already recommend implementation of Bill & Keep for 
IUC which is subject matter of other Consultation Paper of TRAI. 

 
b. Limit on number of active test SIMs and the time-period of testing needs to 

be prescribed (see our response to Q1 above) to ensure bonafide use of such 
test cards. With this in force, there is no need of limiting testing only to a smaller 
geographical area of an LSA as suggested by TRAI in para 1.12.e. 

 
c. Period of testing and terms & conditions of usage and disconnection should 

be transparently communicated to the test user at the time of enrollment 
itself. 

 
d. Test SIM Cards should not be allowed to be continued after 

commencement of commercial services by the TSP. 
 

e. A temporary number series in smaller chunk as suggested by the TRAI in 
para 1.12.c and 1.12.d for testing purpose may be issued which will further 
ensure that test SIMs and Users are not converted to commercial users. Being a 
separate number series, identification of such numbers will also ease and resolve 
various inter-operator issues including MNP, billing etc. 

 

Q4.  Is there a need to have a defined timeline for testing phase i.e. period beyond 
which a TSP should start offering commercial services? If yes, what should be the 
timeline? Please justify your response. 

 
 RCOM’s Response: 
  

Yes, as already recommended above, a timeline should be defined for testing phase 
subsequent to which commercially services can be commenced by a TSP. Time period 
for testing should not be more than 3 Months. 
 

Q5.  In case enrolling of subscribers as test users before commercial launch is 
allowed, whether subscriber related conditions and regulatory reporting 
requirements laid down in the license, be imposed for the test subscribers 
enrolled before commercial launch? Please provide justification to your response. 

 
 RCOM’s Response: 

 
We recommend that the testing phase of TSP should not be subject to any 
regulatory and financial obligations except the requirements of Law Enforcement 
Agencies and Subscriber Verification for activation of a connection. 
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Q6.  Should test users/subscribers of such licensees be given the facility of MNP? 
Please justify your answer. 

 
 RCOM’s Response: 

 
1. Being a facility opted by subscriber basis mainly the commercial or quality of service 

related considerations, MNP facility cannot be extended to test users. 
 
2. Further, allocation of dedicated temporary number resource is recommended 

for testing which is returnable to DoT after the testing phase is completed, 
facilities such as MNP cannot be allowed for such numbers. 

 
Q7.  If there are any other issues/suggestions relevant to the subject, stakeholders 

may submit the same, with proper explanation and justification? 
  

RCOM’s Response 
 
1. Network Testing by Licensee or prior approval from Licensor should not be made 

mandatory before commercial launch of services or products and the same should 
be left to the discretion of the TSP. This will avoid unnecessary delays in launch of 
services. 

 
2. There is a need to distinguish a new TSP commencing commercial operations, from 

an Existing TSP provisioning only additional services for its existing or new 
users/subscribers. Requirements of an existing TSP would be very different than the 
requirements of new TSP from testing perspective and hence should not be linked 
with the issues raised in this Consultation Paper for Network Testing by a new TSP. 

 


