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INDIAN BROADCASTING FOUNDATION’S (“IBF”) PRELIMINARY RESPONSE TO TELECOM 
REGULATORY AUTHORITY OF INDIA’S (“Authority”) CONSULTATION PAPER ON ISSUES 

RELATED TO INTERCONNECTION REGULATION 2017 
 

We thank the Authority for inviting stakeholders to respond on its consultation on issues 
related to Telecommunication (Broadcasting and Cable) Services Interconnection (Addressable 
Systems) Regulations, 2017 (“Interconnect Regulations”), as set out in the Consultation Paper 
(“CP”) released to the public on September 25, 2019.  
 

The CP has identified its objective to review provisions of the existing Interconnect Regulations, 
in consultation with stakeholders on the issues related to ‘target market’, and to placement, 
marketing and other agreements between broadcasters and distributors.  The CP recognizes 
that Interconnect Regulations provide for no regulatory intervention in respect of all technical, 
commercial arrangements, placement, marketing arrangements between broadcasters and 
distributors. For clarity, the Authority has stipulated provisions relating to listing on of channels 
on electronic programme guide (“EPG”) by distribution platform operators (“DPO”) and that 
once a logical channel number is assigned to a channel then the same should not be changed 
by DPOs for a period of one (1) year. The CP also refers to issues raised by certain broadcasters 
regarding the issue of target market and their inability to exercise rights under ‘must carry’ 
provisions of Interconnect Regulations.  
 

We submit this preliminary response on behalf of IBF, in order to appropriately support and 
assist the Authority inter-alia with a view to maintain no regulatory intervention with respect 
to all arrangements such as placement, marketing and other similar agreements / 
arrangements between broadcast service providers and the distribution service operators. 
 

At the outset, we would like to submit that the Authority need not regulate any arrangements 
not specifically falling within the purview of TRAI Act. By way of present preliminary response 
to the CP, we request the Authority not to proceed with a consultation process on issues related 
to placement, marketing and other agreements between broadcasters and DPOs since, these 
issues / agreements are beyond the scope of the Authority’s jurisdiction under the provisions 
of the Telecom Regulatory Authority of India Act, 1997 (as amended) (“TRAI Act”).  It is 
respectfully submitted that marketing activities towards promotion of services are  based on 
commercial and business concerns. The manner of marketing, promotion, advertising and the 
general business mechanics of broadcasters and DPOs are not matters related to 
interconnection, hence cannot be subject to regulation under the TRAI Act.  Regulations. 
Therefore, the Authority ought not regulate aspects of the broadcaster-DPO relationship that 
do not relate to distribution of signals of television channel and/ or its subscription inter-alia 
since, the same would not qualify as ‘interconnection’.  
 

It is submitted that clause 2 (y) of Interconnect Regulations defines “interconnection 
agreement” as under:  
 

“interconnection agreement” with all its grammatical variations and cognate 
expressions means agreements on interconnection providing technical and 
commercial terms and conditions for distribution of signals of television channel; 
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We note that an agreement qualifies as an interconnection agreement only if it contains (a) 
technical terms; (b) commercial terms; and (c) conditions for distribution of television channels. 
Thus, any arrangement between a broadcaster and DPO that is not conditional on distribution 
of television channels of a broadcaster on a DPO’s network is not an “interconnection 
agreement”.  
 
Further, a plain reading of the definition in regulation 2 (x) of the Interconnect Regulations clearly shows 
that ‘interconnection’ refers to and means only those commercial and technical arrangements, which 
enable or authorize service providers to connect their equipment and networks to provide broadcasting 
services to the subscribers. Interconnection is clearly distinct from arrangements for commercial 
marketing, advertising, placement   or such other activities.   
 

It is submitted that the Interconnect Regulations deal with subscription of channels, carriage of 
channels, listing of channels on DPO’s EPG as well as prohibition in changing of channel listings 
on EPG. Regulating any other arrangement which is not conditional upon interconnection for 
distribution of TV channels such as, marketing or promotion or ad sales of an upcoming 
television programme on a DPO’s website is not an interconnection agreement by any stretch 
of imagination. Assumption of jurisdiction in such matters will be detrimental to interest of the 
sector which is fraught with structural changes and an increasingly hostile regulatory 
environment. 
 
It is humbly requested that the Authority ought not curtail the freedom of market participants 
by trying to oversee and/or regulate those aspects of businesses of broadcasters and DPOs that 
are unrelated to mandate or the Authority or are not related to distribution of television 
channels and/or are not related to technical-cum-commercial arrangements / agreements for 
distribution of channels. 
 

The Authority must consider, all the stakeholders respective service and business imperatives 
in context to the current hyper-competitive environment in which the broadcast cable and 
satellite sector is vying for the consumers’ attention. To this end, broadcasters are constantly 
investing and creating new content and programs and marketing such programmes to be 
available by way of TV channel to DPOs for retransmission to subscribers. Broadcasters as 
content creators, have a genuine commercial interest to improve viewership experiences for 
consumers across geographies. This, by itself, cannot be a ground to carry out roving and fishing 
enquiries into all agreements entered between broadcasters and DPOs.  
 

By way of abundant caution and without prejudice to the foregoing submissions, our response 
to questions posed for comments by the Authority regarding issues related to placement, 
marketing and other agreements between broadcasters and distributors is mentioned below. 
Submissions made hereinabove may kindly be read as forming part of our issue-wise response, 
and the same are not being repeated herein for the sake of brevity. 
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1. Do you think that the flexibility of defining the target market is being misused by the 
distribution platform operators for determining carriage fee? Provide requisite details 
and facts supported by documents/ data. If yes, please provide your comments on 
possible solution to address this issue? 
 
RESPONSE: 

We are not aware of the rationale and basis as to how DPOs ascertain and declare their 
respective target market however, we understand that the same is done in accordance 
with the business model being followed by each one of them. Currently, we do not have 
any inputs on misuse of flexibility with respect to the DPOs defining target markets. As 
per current Interconnect Regulations, each DPO is required to define its target market for 
each distribution network/headend. 
 

Without prejudice to our preliminary submissions, it is humbly submitted that the 
demand for regional channels may not be restricted only to the states where a particular 
language is predominantly spoken as demand for all kinds of channels, including niche 
and regional channels, is determined per the choice of the consumers across India. 
 

The broadcaster is in the best position to determine its own target market, keeping in 
mind the kind of content being programmed for the TV channels. 
 
 

 

2. Should there be a cap on the amount of carriage fee that a broadcaster may be required 
to pay to a DPO? If yes, what should be the amount of this cap and the basis of arriving 
at the same? 
 
RESPONSE: 

1.1. Without prejudice to our preliminary submissions above, it is submitted that carriage 

Fees should not be permitted to continue in the DAS regime, since bandwidth 

constraints cannot be an excuse for DPOs to seek rental arbitrage. 

 

The authority has already provisioned NCF at Rs. 130 per STB in order to address 

recovery of capacity cost as well as 20% dealer commission per channel  per month for 

any other overheads associated with  DPO operations. 

 

Hence we find it unnecessary to address the issue of capping Carriage Fee.  

 
3. How should cost of carrying a channel may be determined both for DTH platform and 

MSO platform? Please provide detailed justification and facts supported by 
documents/data. 
 

RESPONSE: 
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Without prejudice to our preliminary submissions above, we submit that it may be 
feasible to determine the cost of carrying a channel by working out the capital and 
operational cost of the DPO’s network. An endeavour may be made to consider – cost 
attributable to one-time establishment, and recurring costs with respect to maintenance 
/ upkeep of the systems, operational issues and retransmission of channels. 

 

4. Do you think that the right granted to the DPO to decline to carry a channel having a 
subscriber base less than 5% in the immediately preceding six months is likely to be 
misused? If yes, what can be done to prevent such misuse? 
 
RESPONSE:  

 
It is submitted that notwithstanding the size of the viewership of a TV Channel, where 
there is a demand and any viewership, the viewing subscribers should have the flexibility 
and opportunity to watch the channel of their choice.   A new channel launched takes 
time to pick up and be viewed/used by the subscribers/consumers at large therefore, a 
channel should be carried irrespective of the percentage of subscribers viewing it. 
Further, focus should on capacity building of DPOs without undermining integrity of 
systems. TV channels covering regional, kids, infotainment, English entertainment, etc. 
are already struggling for survival in a hyper-competitive market inter-alia owing to 
reduced viewership and highly limited subscription revenues coupled with high costs of 
regulatory compliances, content acquisition as well as pay-outs towards marketing and 
promotion of channels and content. Any restriction of this nature is an infringement of 
Article 19(1)(a) of the Constitution of India. 
 
Mindful that abovementioned TV channels may be prone to being leveraged by DPOs due 
to low subscriptions (i.e. less than 5% on a national level although, extremely high 
demand in their respective markets), it would be in consumer interest to do away with 
the 5% threshold. 

 
5. Should there be a well-defined framework for Interconnection Agreements for 

placement? Should placement fee be regulated? If yes, what should be the parameters 
for regulating such fee? Support your answer with industry data/reasons. 
 
RESPONSE:  

 
It is respectfully submitted that we do not concur that there is any need for specifying 
any framework for agreements for placement and/or regulating placement fee. As such, 
no parameter for regulating such fee is being proposed. Submissions made above, may 
kindly be read as forming part of our reply to question under response. 
 
Without prejudice, we state, that the below mentioned provisions under the Interconnect 
Regulations already provide for placement of channels – 
 

 DPO to list channels of same genre together consecutively in the EPG and each 
channel to appear at one place only. 
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 Channels of same language within the same genre to be listed together 
consecutively in the EPG. 
 

 DPOs to assign a unique channel number for each television channel available on 
its network 
 

 Channel number once assigned to a channel not to be altered by the distributor 
for a period of at least one year from the date of such assignment. 

 
6. Do you think that the forbearance provided to the service providers for agreements 

related to placement, marketing or any other agreement is favoring DPOs? Does such 
forbearance allow the service providers to distort the level playing field? Please provide 
facts and supporting data/ documents for your answer(s). 
 

RESPONSE:  
 
In view of submissions made above, the issue of distortion of level playing field and/or 
forbearance resulting in favourable scenario for DPOs does not require consideration. It 
is respectfully submitted that placement, marketing and other agreements that are not 
interconnection agreements are outside the scope of Authority’s jurisdiction.  
 

It is humbly submitted that intervention with the respective commercial and business 
activities for enhancement or value creation by service providers is beyond the scope of 
directions and may only be curtailed for good reason and as provided for under the TRAI 
Act and Interconnect Regulations. Intrinsically, over-regulation and curtailment of 
respective rights of stakeholders are likely to cause irreparable harm to stakeholders 
while causing unanticipated consequences that would be borne by consumers. 

 
7. Do you think that the Authority should intervene and regulate the interconnection 

agreements such as placement, marketing or other agreement in any name? Support 
your answer with justification? 
 

RESPONSE:  
 
It is respectfully submitted that placement, marketing or other agreement merely 
because it is between a broadcaster and a DPO would not automatically mean that such 
agreement is an interconnection agreement. Further, we do not concur that the Authority 
should intervene and/or regulate agreements such as, placement, marketing or other 
agreements. It is submitted that agreements such as, placement, marketing or other 
similar agreements are not interconnection agreements and should not be regulated. 
Submissions made above may kindly be read as forming part of our reply to question 
under response. 
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8. How can possibility of misuse of flexibility presently given to DPOs to enter into 
agreements such as marketing, placement or in any other name be curbed? Give your 
suggestions with justification. 
 
RESPONSE:  

 
In view of submissions made above, the issue pertaining to evaluation of misuse of 
flexibility to stakeholders to enter into agreements such as, marketing, placement or 
other agreements does not arise. It is submitted that flexibility available to stakeholders 
to enter into non-interconnection agreements or purely commercial agreements such as, 
marketing, placement, etc. ought not be interfered with on misplaced belief that such 
agreements would also qualify as interconnection agreements merely because they have 
been executed between a broadcaster and a DPO. 
 
We respectfully submit that aside from stakeholder’s business considerations, marketing 
and promotion campaigns serve in building consumer interest, ensuring the public’s 
informed decision making facilitated by awareness and education towards diversity and 
plurality of views. 

 
9. Stakeholders may also provide their comments on any other issue relevant to the 

present consultation.  
 

RESPONSE:  
 
It is suggested that in the present hyper-competitive environment where vying for the 
subscribers’ attention requires constant investment in programme and content creation 
to enhance the customers experience, that the Authority observes regulatory non-
interference in view of submissions made above. Further, this approach would also serve 
the best interests of the consumers. 


